Prečo používať laboratórny mlyn na mletie?
Mletie pevných alebo sypkých materiálov je potrebné, ak má materiál príliš hrubé zrná na následné procesy, ako je analýza, separácia, miešanie alebo ďalšie spracovanie, a/alebo ak je vzorka príliš nehomogénna, takže malá časť použitá na analýzu nie je reprezentatívna pre celú laboratórnu vzorku.
Analýzy sú potrebné na zabezpečenie kvality, napríklad pri monitorovaní výroby alebo kontrole vstupného tovaru. Patria sem spektroskopické a chromatografické metódy. Keďže vlastnosti výrobku často ovplyvňuje veľkosť častíc (napr. extrakcia, filtrácia alebo absorpčná schopnosť), zmenšovanie veľkosti pomocou laboratórneho mlyna je potrebné aj pri vývoji nových výrobkov a výrobných procesov.
Požadovaná jemnosť
Častou požiadavkou je: „Mlieť na jemnosť“. Pojem „prášok“ však nie je jednoznačný. Prací prášok, kávový prášok a prášok do pečiva sú sypké výrobky, ktoré sa všetky označujú pojmom „prášok“, ale majú veľmi odlišnú distribúciu veľkosti častíc.
Ďalšou bežnou požiadavkou je mletie vzorky „čo najjemnejšie“ pomocou laboratórneho mlynčeka. To si však vždy vyžaduje vysoký príkon energie a veľa času. Čas a energia znamenajú v laboratórnej prevádzke aj náklady. Efektívnejší prístup je tento: nie čo najjemnejšie, ale čo najjemnejšie!
Je dôležité, aby materiál vzorky bol analytickej jemnosti. Požadovaná analytická jemnosť sa líši v závislosti od následnej analytickej metódy alebo následného procesu.
Je pulverizácia umenie?
Umenie pulverizácie spočíva v príprave vzorky pomocou laboratórneho mlynčeka tak, aby sa získala reprezentatívna jednotlivá vzorka, ktorá má homogénnu analytickú jemnosť. Pri výbere vhodného laboratórneho mlynčeka a mlecej súpravy je dôležité zabezpečiť, aby sa vlastnosti vzorky, ktorá sa má stanoviť (napr. obsah vlhkosti, obsah ťažkých kovov atď.), počas procesu prípravy nemenili.
Okrem presnej znalosti zariadenia si to vyžaduje aj skúsenosti so spracovaním rôznych materiálov. Pre nezáväzné poradenstvo o zariadeniach a aplikáciách
kontaktujte spoločnosť Retsch.